Saladini pamięta o dziedzictwie, jednocześnie udoskonalając swoje produkty - dzięki temu stają się one coraz bardziej innowacyjne.
Włoska firma szanuje przeszłość, ale i patrzy w przyszłość – takie podejście pozwala na nieustający jej rozwój.
Tradycja Saladini sięga XV wieku – wówczas pierwszy „Master Knifemakers” opublikował jej statut. Zawarte w nim były cele ochrony oraz plan procesu produkcji i handlu nożami. Od tamtego pokolenia po dzień dzisiejszy producenci podążają śladami swoich przodków i tworzą produkty z tej samej pasji i tradycji.
Warto docenić włoskie rzemiosło – produkty Saladini są bowiem oryginalne i wykonane z najwyższej jakości materiałów.
Manufaktura Saladini posiada w swojej ofercie niezawodne akcesoria o kutych ostrzach. Każdy wyrób posiada wygrawerowane logo producenta, które jest dowodem autentyczności, a także gwarancja jakości. 
Znakowanie wykonywane jest podczas craftu, gdy ostrze nie jest jeszcze utwardzone.
Saladini bardzo selektywnie podchodzi do wyboru stali - posługuje się głównie hartowaną stal nierdzewną o wysokiej lub 100% zawartości węgla.
Do tworzenia ostrzy Sladaini wykorzystuje dwa procesy: walcowania i kucia.
Metoda walcowana używa się jest do tworzenia ostrzy noży, frezów domykających cygara i pewnej linii noży stołowych. Ostrza te są wycinane z płyt stalowych, których grubość zależna jest jest od przeznaczenia noża.
Skomplikowany proces produkcji przechodzą ostrza kute za pomocą młotka i kowadła, które stosowane są do noży kuchennych i stołowych oraz kolekcjonerskich. Ręcznie wykuwanie pozwala na stworzenie odpowiednich kształtów ostrzy, konsoli i trzepni, które są wstawiane do uchwytu.
Po cechowaniu oba typy ostrzy są hartowane i wyżarzane podczas obróbki termicznej, która w zależności od składu stali, determinuje prawidłowy stopień twardości dla optymalnej krawędzi tnącej.
Obok serii tradycyjnych noży, Saladini oferuje szeroką gamę noży kuchennych, akcesoriów stołowych, sztućców, aż do korkociągów i obcinarek do cygar. Każdy produkt wykonany jest z ogromną starannością, z troską o każdy szczegół.
Firma ta doświadczenie zdobyła dzięki wielowiekowej tradycji. Mieści się ona we włoskim miasteczku Scarperia. Dosłowne znaczenie tej nazwy to „miasto noży”. To tutaj drzemią od starożytności talenta związane z rzemiosłem noży. Owe rzemiosło było postrzegane jako starożytna forma sztuki.
Z pewnością będzie to oryginalny prezent!
- Producent
 - Salidini
 - Model
 - 5017
 - Materiały
 - trzonek: drewno oliwne / wół - róg / róg bawoli; ostrze: hartowana stal nierdzewna
 - Długość całkowita
 - 42 cm
 - Długość ostrza
 - 28 cm
 - Mycie i pielęgnacja
 - po umyciu ręcznym należy osuszyć nóż ręcznikiem papierowym; trzonek impregnować oliwą z oliwek, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym
 - Czas realizacji
 - w zależności od stanu magazynowego producenta
 - Wysyłka/Prezent
 - na życzenie wysyłka pod wskazany adres, w eleganckim prezentowym opakowaniu, z możliwością dołączenia karty z dedykacją lub życzeniami 
 - Grawer/Wytłaczanie
 - na życzenie grawerowanie, lub wytłaczanie dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów
 
                    
                    
                                            
                            
                                
                                    
                                    
                                        Dane producenta
Nazwa
Saladini s.r.l.
Adres
Via Solferino 17/a,19,21 50038 Scarperia e San Piero
Kontakt
+390558431010
 
- e-commerce@coltelleriasaladini.it
 
Na opakowaniu ostrzeżenia oraz informacje dotyczące bezpieczeństwa, parametry identyfikujące produkt.
                                     
                                 
                             
                         
                        
                            Informacje o producencie